SAMEN BOUWEN HET AUTONOME HUIS BIO-ECOLOGISCH
STEDENBOUW CO-HOUSING ECO-HOUSING INVULARCHITECTUUR ENERGIEZUINIG
GEZOND
FENG SHUI
Eerst maakt de mens zijn huis, dan maakt het huis de mens
De mens is in de loop der duizenden jaren niet zo veel veranderd, zijn omgeving wel. Thans groeien onze kinderen op in een artificiële wereld die een paar decennia geleden niet bestond. Welke gevolgen heeft dit op de geestelijke en lichamelijke gezondheid? De laatste fenomenologische onderzoekingen zijn onheilspellend.

De nieuwe architectuur moet de universele waarden uit het verleden integreren met eigentijds gebruik van zachte technologieën en een natuurminnende levenswijze.

Het modieuze esthetische denken zal moeten vervangen worden door het zoeken naar harmonische vormen, kleuren en maten zoals deze reeds door vroegere hoogculturen gebruikt werden.
Indien men aanvaardt dat het gevoel een evenwaardige, en het intuïtieve een hogere bron van kennis is dan het verstand, dan zal men erkennen dat de vorm, de verhoudingen, de kleuren en materialen een invloed hebben op het welzijn en het geluk van de mens.

Formalisme is uit den boze. Men stopt een slak toch niet in een stekkendoosje?
Een primaire omhulling maken rondom primaire behoeften, daar gaat het om.
Vele moderne architecten maken eerst een vormpje op de computer en daarna stoppen ze daar de mens in, die daar in dan maar moet overleven.
Functionalisme wil zeggen: van binnen naar buiten ontwerpen.
Eerst een goed planconcept
Dan pas de gevels ontwerpen