SAMEN BOUWEN HET AUTONOME HUIS BIO-ECOLOGISCH
STEDENBOUW CO-HOUSING ECO-HOUSING INVULARCHITECTUUR ENERGIEZUINIG
GEZOND
FENG SHUI
Nieuwe architectuur voor de nieuwe stad
De voorontwerpen zijn te vinden in het portfolio.
Enkele van onze realisaties & projecten

2015 - Voorontwerp woning Sigrid Pancken
Bouwplaats: Keerbergen

ORGANISCHE ARCHITECTUUR

  • Evenwicht tussen het mannelijke (rechte lijn) en het vrouwelijke (gebogen lijn)
  • Volledig volgens de regels en vormkrachten van de Feng Shuy
Woningtype:
  • Unifamiliale woning met privé praktijkruimte en aanpassingsmogelijkheid als zorgwoning.
Bio-ecologische architectuur (gebouw volgens de Cradle to Cradle principes):
  • Groene organische architectuur met groendaken.
  • Na de bouw is er (bijna) evenveel biomassa als voor de bouw.
  • Taluds bevorderen de integratie in het landschap.

Waterbeheer: alle regenwater wordt ter plaatse gehouden in de bodem geinfiltreerd.


ENERGIE: AUTONOOM GEBOUW:

Er wordt meer (groene) energie geproduceerd dan er wordt gebruikt.

1.. Zonnepanelen

Opbrengst in overeenstemg met het vebruik: 132 kWh/m²/jaar x 21 m² = 2.772 kWh/jaar ofwel 132X25 = 3.300 kWh/jaar.

2.. De WKK - in latere fase

  • Gas wordt stroom
  • BlueGen wordt aangesloten op gasnet en zet bij een vermogen van 1,5 kW, aardgas of groengas om in 13.000 kWh stroom per jaar.

DAKCONCEPT

  • Daktuinsysteem met intensieve begroening
  • Dikte substraat: 30 cm
  • Begroeiing met struiken tot max 2 m hoogte

ISOLATIECONCEPT: LAGE ENERGIEWONING, MAX 30 KWH/M²/JAAR

Passiefhuis concept: (max 15 kWh/m²/jaar) is mogelijk indien het budget dit toelaat.

Muren: passiefconcept met cellenbetonblokken van Ytong of gelijkaardig, muurdikte : 50 cm - U waarde: 0,153

Vloeren gelijkvloers: argexisolatie van 90 cm dikte - U waarde =0,158

Dakopbouw: Isofloc 40 cm - U waarde 0,109

Houten schrijnwerk: lage energieramen en deuren met U waarde 0,9



2006 - Co-housing te Clabecq voor 20 woningen met gemeenschapsruimten
Plan gelijkvloers van de vierkantshoeve op schaal 1/200.
Woningen: gedeeltelijk verbouwing en gedeeltelijk nieuwbouw.
Gemeenschappelijke functies: gelijkvloers bestaande schuur.
MEER INFORMATIE OVER DIT PROJECT IN PDF »

1996 - Ontwerp van kantoorgebouwen in massief hout te Kortenberg
In opdracht van firma "Halstead".

1995 - Woning Huyssoon te Opwijk
Bio-ecologisch woning met beperkt budget.
Volledig droogbouw met silicaatsteen lijmblokken en houten vloeren.


1992 - Woning De Meyer
Bio-ecologische nieuwbouwwoning met volledig open binnen ruimte.
Volle muren op basis van super-isolerende uniporstenen.


1987 - Woning Van Heule
Meergezinswoning met beperkte financiële middelen op basis van silicaatsteen lijmblokken.


1986 - Woning Roel Van Hove
Organische architectuur met beperkte financiële middelen op basis van silicaatsteen lijmblokken.


Woning Heembeemd te Mechelen
Invularchitectuur
Bio-ecologische nieuwbouw in het Begijnhof in opdracht van de stad Mechelen.
Gelijkvloers: bejaardenwoningen
Verdieping: gezinswoningen


Woning Voets te Lanaken
Bio-ecologische nieuwbouw met passieve en actieve zonne-energie. Plan van de woning en tuin volgens feng-shui principes.
Centraal in de woning staat een warmtemuur die alle ruimten verwarmt met stralingswarmte.
Het was de eerste woning in Vlaanderen met stralingswanden. De warmwaterleidingen werden in warmtemuren ingewerkt.
De verwarming gebeurt met een klein fornuis in de keuken en zonnepanelen.
Het huis is een biologisch zonnehuis dat volledig naar de zon georiënteerd is.
Het huis bevat geen beton of gewapend beton, alle overspanningen zijn gerealiseerd met hout en/of gemetselde bogen.
Het dak bestaat uit houten ceder shingles.
De luifels zorgen voor een natuurlijke zonnewering.
De tuin is steeds zichtbaar vanuit alle delen van de woning.
Deze kleine woning toont groot dankzij de open binnenruimten.
De transparantie van de woning geeft een overheersend veilig gevoel dank zij het "rugdekkingprincipe" dat is toegepast.

Woning Eeraerts te Londerzeel
Bio-ecologische verbouwing van diepe en donkere rijwoning.
Afbraak van de "koterij" en het creëren van een grote ruimte met veel licht en zon.


De Brandnetelwinkel te Antwerpen
Bio-ecologische verbouwing en uitbreiding van natuurwinkel met natuurlijke materialen.

Woning Dooms te Buggenhout
Bio-ecologische nieuwbouw met veel warmte en gezelligheid als antwoord op de vraag van de cliënt om een fermette te ontwerpen.